lördag 8 februari 2014

Många slags sport i OS-byn!


Det här med sport är mej fullständigt främmande. Jag bläddrar förbi sportsidorna och kollar aldrig fotboll ens på TV. De olympiska spelen vill jag inte veta något om. Men när de förvandlas från sport till politik blir det en annan sak. Här har poeten Ove Klinthäll fått mej intresserad:

Månghundrade miljarder har IOK fått sprätt på
Slaveri och mångmiljardermutor tar man lätt på,
störd miljö, polisvåld, grov förföljelse, censur…
men visst, man ställer kraven lägre på en diktatur.
Nog minns vi Kina; se på Ryssland nu – vem ska bli trea?
Ja, är man konsekvent bör OS gå till Nord-Korea!

Jag har tagit reda på att OS betyder Olympiska Spel och IOK ska vara Internationella Olympiska Kommittén. Men det rör sej visst inte bara om sport. När OS hölls i London beställde IOK 150 000 kondomer åt de tävlande. Det är många vackra människor i sitt livs form som strålar samman på en liten yta, har någon sagt. Och all slags sport måste väl få utövas inom ramen för olympiska spel. Så var det säkert i det gamla Grekland där de olympiska spelen hade sitt ursprung.
I Sotji är det 2284 tävlande (1717 män och 1167 kvinnor) och då har det bara beställts 100 000 kondomer att delas ut till dem.. Det betyder ca 43 kondomer per person.
Det här har jag fått veta genom att googla på OS. En talesperson för IOK säger att fördelningen av kondomer i OS-byn avser att förhindra spridning av HIV och aids. Och det måste man väl säga är ytterst berömvärt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar