tisdag 20 augusti 2013

Vi tycks gilla berättelser om dödenNär man är gammal som jag och blivit ensam sitter man varenda kväll och glor på teve. Och helst ser man deckare. I de flesta deckare är den typiske detektiven en socialt marginaliserad man som sällan klarar av intima relationer (t ex Wallander, Beck, Morse, Frost, Holmes). Jag saknar Morden i Midsomer. Där möter man en lantlig idyll. Och kommissarie Barnaby är en uppskattad make och kärleksfull fader med ett lyckligt familjeliv.
Deckaren är en berättelse som börjar – inte slutar – med döden. Även om det visas upp sargade lik och läskiga obduktioner så ger deckaren ett slags trygghet. Allt ordnar sej till slut. Döden gäller andra, inte mej.

Om du vill veta varför vi gillar berättelser om sånt kan du läsa Döden i medierna av Anja Hirdman (Carlssons). Boken innehåller uppsatser av andra som skrivit i ämnet. Döden som nyhet. Döden i krig. Döden på foto. Döden som självmord. Och så förstås vår kulturs mest uppvisade döda kropp ­– Jesus – i Bibeln, i annan litteratur och på film, och varför han korsfästes i stället för att stenas.
Här möter vi döden som Våld, tröst, fascination (bokens undertitel) och det är underhållande och tänkvärt.
                                
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar