onsdag 28 augusti 2013

Med ord kan man uträtta mycketVi slarvar med orden. Jag tror orden är viktiga. Om vi väljer rätt ord kan vi förändra ganska mycket. När min gamla mor levde fick hon hyresbidrag. Men det var inte hon som skulle ha pengarna, det var hennes hyresvärd. Alltså borde det ha hetat fastighetsägarbidrag!
Det finns barn som går och väntar på sina barnbidrag. Som faktiskt borde döpas om till föräldrabidrag. När vi vill ha påökt får vi höra att det inte finns nåt löneutrymme. Varför frågar vi aldrig om det finns nåt vinstutrymme?

Vi får alltid höra att Sverige är en demokrati. Vi väljer våra representanter och de beslutar åt oss. Men det vore lika rätt att kalla Sverige för en skendemokrati. Eftersom de kanske viktigaste besluten fattas av icke folkvalda i departementen och i bankers och storföretags styrelserum.

Och vad är politik? Har vi rätt ord för att svara på det? Politik är att vilja, sa Olof Palme. Politik är att förändra, sa Ingvar Carlsson. Politik är att fördela, måste vi säga, vi som tänker klart. Fördela, det är vad politiker sysslat med i alla tider, ibland rättvist men oftast orättvist. Politik är att fördela! När vi har det klart för oss kan vi sätta press på våra politiker och visa att vi vet vad vi ska ha dom till.

Kanske har vi fel ord på en massa anda saker. Fundera på det och byt ut orden så ska du se vilken makt de ligger i rätt ordval. Det vill säga i ord som är våra och inte makthavarnas.     Inga kommentarer:

Skicka en kommentar