torsdag 29 augusti 2013

Att sparka får inte vara gratis!Nu ökar arbetslösheten. Folk sägs upp från sina jobb. I LO:s tidning Arbetet läser jag att Holmens säger upp 137 pappersarbetare. Samtidigt som företaget delar ut massor av pengar till sina aktieägare, pengar där varje arbetare jobbat in nära 200 000 till varje aktieägare.

Man avskedar folk. I Finspång varslas 65 anställda på Sapa Heat Transfer. Man stjäl deras löner och lägger dom till ägarnas vinst. Sånt kan man göra gratis i Sverige.

I andra länder kostar det att avskeda folk. I Spanien, Italien, Frankrike, Storbritannien, Österrike och på andra håll är det lag på att arbetare ska ha avgångsvederlag när de sparkas. Det kan röra sej om flera årslöner.

Låt oss säga att vi införde en sån lag i Sverige. En miljon till varje avskedad arbetare. Två miljoner till den som varit anställd i mer än tio år. Då skulle de aktuella avskedandena kosta Holmens 137 miljoner och Sapa 65 miljoner. Småpengar för så stora företag, men ändå en utgift.

Och utgifter är något om får kapitalister att tänka till. Girighet är deras främsta egenskap. Det är den man måste vädja till i umgänget med dem. Man måste få dem att ställa frågan: Har vi råd att avskeda de här arbetarna? Råd har de, men de kanske ändå överväger sitt beslut. Och i varje fall får de avskedade ett år att i lugn och ro söka nytt jobb att försörja sej på.

Så kräv av Stefan Löfven att han efter nästa val ser till att hans forna arbetskamrater får samma trygghet som sina kolleger i andra europeiska länder. För att han själv tagit sej upp i världen behöver han ju inte tappa intresset för den värld där han har sitt ursprung.      Inga kommentarer:

Skicka en kommentar