fredag 30 augusti 2013

Göra nytta eller tjäna pengar?I Flamman 29 augusti läser jag att privata fängelser blir allt vanligare. I Australien, Nya Zeeland och Storbritannien är mellan 10 och 20 procent av fångarna inlåsta på privata anstalter. Grekland, Brasilien, Jamaica, Japan, Mexico, Sydafrika och Thailand har också privata fängelser eller är på väg att införa sådana.

Diskussionen kring det här rör sej om ekonomi. De som driver privata fängelser hävdar att de är mer kostnadseffektiva. Vilket de väl bara kan vara genom att erbjuda fångarna sämre levnadsvillkor.

Vad man i stället borde diskutera är den underförstådda tanken bakom att äga fängelser. De som äger ett fängelse i den offentligtliga sektorn, alltså staten, har intresse av så låg brottslighet om möjligt så att fångarna blir så få om möjligt och kostar så lite som möjligt. Medan den som driver ett privat fängelse måste önska en hög brottslighet så att det blir många fångar att tjäna pengar på.

Såna här självklarheter förekommer sällan i debatten. Men vi som vill lägga oss i samhälleliga angelägenheter måste alltid ställa den grundläggande frågan: Är motivet att göra nytta eller att tjäna pengar? Den som vill göra nytta kan starta ett apotek i en glesbygd. Det gör inte den som vill tjäna pengar. Den som vill göra nytta kan ta över en butik i en glesbygd. De som vill tjäna pengar lägger ner butiken och flyttar dit där kunderna är flera.

Den som vill göra nytta startar inte ett privat fängelse. Det gör bara den som vill tjäna pengar på en svag människogrupp som ingen lyssnar på om den protesterar mot usla förhållanden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar