måndag 26 augusti 2013

Om rätten att ärva rikedom och maktI lördags hade Dagens Nyheter ett stort reportage om familjen Wallenberg med rubriken: Vem blir familjens nästa ledare? Närmre 30 unga män och kvinnor är tänkbara för ledande poster i landets mäktigaste näringslivsklan.
De har alla det gemensamt att de kan få stor makt över en stor del av folket utan att vara valda av folket.
Låter det demokratiskt att man kan få stor makt utan att vara folkvald? Naturligtvis inte. Privat företagsamhet är det mest odemokratiska som finns.

De 30 unga wallenbergarna är kanske högt begåvade. Men det krävs inte. Arv kräver inte begåvning, bara släktskap. I princip kan föräldrar bygga upp ett storföretag med många anställda och sen låta det gå i arv till en helt obegåvad son eller dotter.
I det demokratiska Sverige borde all makt röstas fram i demokratisk ordning. Men i det demokratiska Sverige kan makten över tusen arbetare ärvas av en ren idiot.

Så kan vi inte ha det. Den ordningen borde ha avskaffats för länge sedan. Här bör all makt och rikedom ärvas av samhället, av staten. Och varje individ själv kvalificera sej för sin tillvaro efter sin önskan och sin begåvning.
Finns det något parti som har på sitt program att avskaffa rätten att ärva rikedom och makt? Annars bör vi kräva av våra partier att de skriver in nånting om det i sina partiprogram.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar