torsdag 14 februari 2013

Vad är det för fel på hästkött?På senare tid har det uppdagats att vissa frysta rätter haft fel deklaration av innehållet. Djupfryst lasang har innehållit hästkött utan att det stått på förpackningen. Massor av förpackningar har dragits in och (kanske) kastats bort. Och jag har undrat: Vad är det för fel på hästkött?

Det finns gott om vidskepliga människor i världen som av religiösa skäl undviker viss mat, ofta svinkött. Vårt förhållande till hästköttet har också påverkats av religion. I det förkristna samhället åts hästkött vid religiösa högtider. När kristendomen infördes hos oss betraktades hästköttet därför som något hedniskt och blev förbjudet.

Vi som inte har nån religion äter griskött och nötkött och lika gärna hästkött som är både billigt och gott.
Billigt – där har vi det! Om hästkött är billigare än gris och nöt kan man hålla priset uppe på djupfryst lasang om man förtiger att den innehåller hästkött.

I det kapitalistiska samhället är förklaringen till de flesta egenheter ekonomisk. Företagarna vill lura av oss pengar. Därför står det inte på den djupfryst lasangen att den innehåller billig råvara. Då skulle vi kunna kräva sänkt pris. Våra företag har inget emot hästkött, men sänkta priser avskyr de!   


2 kommentarer:

  1. Det er ikke hesten det er noe galt med, det er prisen! Helt enig. Lurer på hva de gjør med lasagnen, kaster de den? Det er ille i en verden full av nød.

    SvaraRadera
  2. Inget fel på hästkött,äter Gustafskorv en gång i veckan,men mina tonåriga och ridande barnbarn vill inte höra på det örat.Skillnaden är väl att på nämnda korv står det att det är hästkött.De tillverkar dessutom pålägg av häst,s.k.hamburgerkött.

    SvaraRadera