fredag 1 februari 2013

Två böcker till er som är klokaFör oss som inte tror på Gud är världens mest kände ateist, Richard Dawkins, en läsvärd författare. I sin bok Illusionen om Gud skriver han att de kristnas gud antagligen är den obehagligaste figuren i hela skönlitteraturen. Ur en barbarisk bronsåldertext, känd som Gamla Testamentet, har tre människofientliga religioner vuxit fram, säger han: judendomen, kristendomen och islam. Och så berättar han om deras idéer och heliga skrifter.

Religioner är återvändsgränder på den mänskliga tankens väg mot vetenskap och användbar kunskap. Under välfärdsåren hade vi gjort oss av med religion i Sverige. Nu har vi fått in en del förvetenskapligt tänkande med invandringen. Här finns mycket att diskutera – om svenska folket hade någonstans att diskutera. Vi borde hävda att all religion är vidskepelse. Men samtidigt hävda trosfrihet (se där en av demokratins paradoxer som vi måste lära oss leva med).

Kristendomens historia fick man inte fick lära sej mycket om i skolan. Lite kan man studera i Mary Lavens bok Nunnorna i Venedig. Där får man veta att de venetianska klostren under flera århundraden beskrevs som bordeller. Där fanns kopplare som ordnade nunnor åt sina vänner. På 1300-talet var våldtäkt av nunnor ett populärt tidsfördriv bland adeln.

Två böcker vill jag alltså rekommendera till alla som inte låtit sittt sunda förstånd grumlas av religiös vidskepelse. Illusionen om Gud av Richard Dawkins (Leopard förlag) och Nunnorna i Venedig av Mary Laven (Historiska media).


1 kommentar: