tisdag 12 februari 2013

Framtid och baktidNär man blivit så gammal som jag kan man inte göra så mycket annat än att sitta i gungstolen och läsa. Tidningar och tidskrifter. Det är inte alls tråkigt. Tvärtom får man en rätt omväxlande tillvaro. Jag tar mej tid att läsa en lång dikt av Jenny Wrangborg i Flamman. Fastnar för en rad av hennes språkliga mästerskap: för hundra år sedan var idag framtiden.

 Jag tillbringar alltså mina sista år i en tid som en gång var framtiden. Där händer det saker som förvånar mej. I SvD läser jag att en dansk kristen fackföreningsrörelse välkomnar prostituerade som medlemmar. De ska få gå med i facket och ansluta sej till a-kassan. Det känns vettigt, men jag undrar om LO kommer att ta upp idén.

LO har andra bra saker ör sej. I Flamman läser jag att LO vill införa en ny bolagsform, så kallade samhällsbolag, i välfärdssektorn. LO vill också slopa lagen om valfrihet, LOV, som gör att kommuner och landsting kan tillåta privata företag inom välfärden. Vinstdrivande företag ska inte syssla med välfärd.

Religion borde handla om gudar men tycks oftare handla om sexualitet. I Sverige går åtta tusen elever i religiösa sk friskolor. Där har elever fått riva ut sex- och samlevnadssidor ur skolböcker, vilket retat RFSU. Så är det i den nuvarande framtiden. På min tid (vad är motsatsen till framtid, är det baktid?) på min baktid fanns det inga sex-sidor i skolböckerna. Däremot fanns det krille i den vanliga folkskolan. Det ämnet har vi nu gjort oss av med. Så varför inte förbjuda konfessionella skolor? Av alla slag.

På min blogg kommer jag ofta med goda förslag, men de som bestämmer struntar alltid i att genomföra dem. Här är dock ett som jag tycker bör genomföras redan i morgon. Tipset kommer från Belgien. SvD meddelar att man där satt chokladsmak i klistret på baksidan till frimärken.

Det ska smaka gott att slicka på ett frimärke! En god idé som jag härmed vidarebefordrar. Få se om den kommer att bli genomförd. Jag sitter kvar i gungstolen och låter tidningar och tidskrifter ge denna framtid innehåll. Så mycket annat orkar jag inte numera. 

1 kommentar:

  1. Du skriver ganska underbart där från gungstolen också!

    SvaraRadera