lördag 14 december 2013

Skriv något varje dag!


Det är dags att avsluta vår lilla författarskola nu. Här kommer de sista övningarna:

13)  Skriv nånting varje dag.  Ä fan, jag har ingenting att skriva, tycker du kanske. Skriv det då! Ä fan, jag ha ingenting att skriva, inte en ny tanke i skallen. Får väl ta en gammal tanke då. I går tänkte jag… Sen kan du spinna vidare.

14)  Att se något i tryck som man skrivit ger självförtroende. Skriv en insändare eller debattartikel, antingen själv eller tillsammans med kompisar. Ju kortare desto bättre. En insändare kan aldrig bli för kort. Bestäm er för att göra er hörda inom en månad.

15)  Planera en bok! Att skriva en roman på tvåhundra sidor låter lite skrämmande. Man tror inte att man kan. Men man kan alltid planera en bok! Och då gör man rätt, för så arbetar de flesta författare. Planeringen tar längsta tiden. Vilka personer behöver berättelsen? Först en huvudperson. Ge den ett namn. Den som har ett namn existerar och börjar leva. Gör sen upp en plan över boken, kanske några rader på ett A4-papper, en rad för varje tänkbart kapitel. Samla sen material! Infall, anteckningar, tidningsklipp, repliker, typer… Skaffa de kunskaper du behöver. Om man kör fast beror det nästan alltid på att man vet för lite. Tänk efter hur berättelsen ska sluta. Det är ju på slutet ditt ärende blir synligt. Har du nåt ärende? Eller vill du bara roa? Det är också bra. Alla kan planera en bok. Kanske hör du till dom som också kommer att skriva den. Annars har du haft kul och lärt dej en massa under tiden.

16)  Öva dialog igen! Man ska förstå vilka personerna är och deras förhållande till varann enbart genom det de säger. De flesta verkliga samtal består mest av tomprat. En dialog är ett skapat samtal där du vill något med varje replik. Det viktiga är inte vad som sägs utan vad som menas! Jag upprepar ett tidigare exempel: 1) Hej, hur står det till? Jotack bra. 2) Hej, hur står det till? Ja, vad tror du! I det första anar man inget förhållande mellan människorna. I det andra fallet hajar man till och anar en konflikt. Försök skriva några spännande dialoger!

Det var det. I morgon avslutar vi författarskolan med sju goda råd till den som vill börja skriva,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar