måndag 2 december 2013

Att läsa medan vi väntar på Jesus


Nu är det advent och vi går och väntar på Jesus. Vi som inte är troende kan då ha nöje av att läsa något riktigt ateistiskt. Jag går in i minbokhylla och hittar P C Jersild
Edens bakgård, Fri tanke förlag.
PC Jersild är en mångsidig författare. Han har skrivit tråkiga romaner. Men när han är bra är han oerhört bra. I Edens bakgård får huvudpersonen Roland jobb på ett företag som säljer virtuella upplevelser åt folk. Någon vill återse en död släkting. Det är lätt ordnat. Man bara lämnar in ett fotografi av den döda så skapar datorn en tredimensionell bild av personen. Andra vill dricka te med drottningen eller ta en promenad i rymden. Allt ordnas. Roland och en tjej Rosa får vara modellaktörer i de olika programmen.
Någon vill möta Adam och Eva i paradiset. Roland och Rosa försöker leva sig in i rollerna. Så kommer man fram till kravet att visa Jesu korsfästelse. Roland får spela rollen som Jesus.
Korset såg på den tiden ut som ett T och var inte mer än två meter högt. Folk som gick förbi måste ju nå upp att spotta på den bestraffade. Spikarna kan inte ha slagits in i händerna, det skulle aldrig ha hållit, de måste ha satts in mellan underarmens ben. Och varje fot bör ha fått sin spik på en tvärbräda som gett stöd åt fötterna.
Roland ska uppträda naken som Jesus bör ha varit då han korsfästes. Höftskynket har kommit till senare av anständighetsskäl.
När man hänger på korset släpper slutmusklerna så skit och piss rinner. Frågan är om Roland kan skita och pissa på beställning. Det måste han för att dra till sig de bromsar och flugor som svärmade kring Jesus och de andra korsfästa för tvåtusen år sen.
Mot slutet av boken får firman juridisk status som religiöst samfund. Då är den inte längre vinstdrivande näringsidkare och behöver inte bokföra kollekt eller redovisa moms. Som kyrka får den också möjlighet att söka statsbidrag.
Här kan man ana Jersilds ärende. För en god författare har alltid ett ärende, och när du läst den här underhållande romanen inser du snart vad Jersild vill säga.                                     Inga kommentarer:

Skicka en kommentar