torsdag 12 december 2013

Flera uppgifter i vår författarskola


Eftersom intresset för att skriva tycks vara stort fortsätter vi här med några tips för att komma igång:

9)  I äldre texter, t ex Homeros och Bibeln, har människor inte utseenden utan beskrivs med sina handlingar. Beskriv en riktigt obehaglig person, inte med dess utseende utan med vad den säger eller gör!

10)  Skriv en dialog där ett tiotal svordomar, sexuttryck och slangord finns med så att det låter helt naturligt! I skönlitteraturen använder vi ju hela språket. Men med måtta. Även sk fula ord ska ju bli konst!

11) Tänk dej att du ska skriva en berättelse med titeln "När vi var ute och busade en vårdag 1898". Du är nu i samma situation som författare av historiska romaner. Anteckna några saker du måste tänka på för att en sån berättelse ska bli trolig. De medverkande får inte åka moped t ex.

12)  Många sagor börjar "Det var en gång". Det är ett sätt att träffa en överenskommelse med läsaren. Du kan påstå något helt alldagligt: Det var en gång en fattig skräddare som hade tre söner. Eller något helt orimligt: Det var en gång en pojke som kunde prata med djuren. Vad du än påstår går läsaren med på det för att se vad som sedan händer. Skriv några sådana inledningar, den ena tokigare än den andra!

Nu är det snart dags att du får se något du skrivit bli tryckt. Kanske kommer vi dit i nästa avsnitt av vår lilla författarskola. Om den nu ska fortsätta?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar