torsdag 5 december 2013

Kan vänstern bara pipa "jobben först"?


I Magasinet Arena nr 3 i år skriver journalisten, författaren och feministen Nina Björk en krönika om den rädda vänstern. Hon slutar krönikan så här:

Jag har ofta just denna känsla, att vänstern går vilse i ett nu definierat av motståndarna. De är ju så starka och de måste bemötas, de utopiska liberalerna, rasisterna, privatiseringsförespråkarna. Och i den motståndskampen förändras vänstern själv, långsamt, osynligt: blir vi små och rädda, blir vi realister – så till den grad att det enda vi till slut kan pipa fram är ett "jobben först". Vi har glömt riktningen, vi har glömt målet, utopin. Men det är dit vi måste tillbaka, det är där historiens samlade vänsterhjärta klappar, det är där vi hittar vårt mod.

Nina Björk (hon är också fil dr) ha skrivit flera böcker. I Fria själar och Lyckliga i alla sina dagar går hon vidare från feminismen till en kritik av kapitalismen. En framgångsrik akademiker som inte låter sej förborgerligas, det kan man vara glad åt. Jag tror att Fredrik Reinfeldt gör att de kan bli fler.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar