fredag 27 december 2013

Den korta berättelsens mästare


Författare lever på att stjäla idéer från varandra antingen samtida eller från andra århundraden eller årtusenden. Här stjäl jag idén till en god historia från något som Ernst-Hugo Järegård läste upp i TV härom dan. Min historia av den stulna idén går så här:

Det var hemvärnsövning. Män kröp omkring i skogen och sköt på varann. Plötsligt kom en älg klivande ur en dunge. En av gubbarna ropade:
– Titta där är en älg!
– Ja har man sett!
– Skjut den då!
– Det går inte. Vi har ju lösa skott.
­– Ja, men det vet ju inte älgen!

Jag vill gärna rekommendera böcker också. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och har fått hit författare med andra traditioner än dom vi själva rör oss med. En av dom heter Melker Garay. Han är född i Chile och kom till Sverige 1970. Han är alltså hur svensk som helst men har i sitt litterära bagage den latinamerikanska magiska realismen, den som ni har mött hos exempelvis García Márquez, med feberhettade syner mellan verklighet och dröm, eller hur man nu ska säga.

Den bok jag vill rekommendera av Melker Garay heter RÅTTAN och är en samling "onda berättelser". Den kortaste av dessa berättelser handlar om Skaparen som tycker att det bor underliga varelser på en av de planeter han skapat. Berättelsen slutar så här:

 "När han kom dit upptäckte han att de var många nu och att de fanns överallt. Vad han kände för dem? Äckel. Endast äckel. Och han förbannade den dag då han skapat dem. För de sa att han var en dålig skapare. De menade att en riktig skapare skulle ha skapat ett annat universum: ett mycket bättre. Och när han hörde hur de allt mer högljutt hånade hans skapelse övergav han dem. Men inte helt. För han sände dem sin son. En son som redan på förhand var dömd att dö.

Passande läsning så här i juletid. Men du kommer att hitta mycket mer läsvärt i RÅTTAN och andra onda berättelser. Av Melker Garay, den ultrakorta berättelsens mästare som du måste stifta bekantskap med.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar