onsdag 2 maj 2012

Tänkvärda ord


När jag försökte städa mitt arbetsrum häromdan hittade jag en bortglömd kartong med påskriften "Tänkvärda citat". En lockande hög med klipp att riva i.
Politiker säger märkliga saker. Anita Gradin: "EG-frågan är alldeles för viktig att folkomrösta om." Beatrice Ask till skolstrejkande ungdomar: "Strejka får ni göra på fritiden." Birgitta Dahl när beslutet att stänga två kärnkraftverk ändrades 1990: "Beslutet var oåterkalleligt när vi fattade det." Och så Mona Sahlin som kallade 40 års sossepolitik för "välfärdsgodis".

I Nattöppet i april 1997 lanserade Sverker Olofsson uttrycket "SAF-dravel". Han är en av de få kändisar som vågar stå kapitalet emot.
Tidigare har ju flera av dem varit radikala. Det var en gång den ökände högerekonomen Bo Södersten som i en bok 1975 skrev att "kapitalägarklassen måste pensioneras och produktionsmedlen socialiseras".
Och teves Claes Elfsberg lät nästan upprorisk när han 1968 sa i Husmodern: "Vi har till uppgift att upplysa om verkligheten. Sedan är det svenska folkets sak att resa sig ur TV-soffan och gör någonting åt eländet."

Arbetarrörelsen borde ha rest sig ur alla soffor men gjorde det inte. I LO-tidningen nr 5/96 skrev Margareta Norlin: "Om centern inte längre representerar bönderna, om liberalerna inte längre är liberaler och om SAP inte längre representerar LO-kollektivet, då förvandlas parlamentet till en teaterscen med mer eller mindre dåliga aktörer."

Då får man vara glad åt att det finns goda aktörer utanför parlamentet. I kartongen hittar jag två av mina favoriter. Den ene är Ronny Eriksson som sagt: "Sossarna är de enda som kan regera det här landet. Synd att de inte har en politik att regera med också."
Den andre är Tage Danielsson, partiets genom tiderna främste kritiker, som jag inte kunde låta bli att citera i går:

Tills vi får den vision som vi snart tänker få,
kan en förhandsvision vara bra.
Den att inse hur löjligt det verkar att gå,
innan vi har bestämt vart vi ska.

Jag gick inte i något demonstrationståg i går. De talare som framträdde i teves nyhetsprogram sa ingenting som angick mej. Kanske hölls det bättre tal på rödare ställen, det får vi väl läsa om i vänsterpressen. I teve och radio fick ingenting sådant plats.

1 kommentar:

  1. Vad sorglig Sven, att en politisk entusiast och fanbärare som du ska få uppleva att det politiska engagemanget inte berör dig. Tänk om vi hade fötts i början av 1800-talet då hade vi fått uppleva att engagemanget bara ökade och ökade - eller är det bara när man ser retrospektivt på det hela - vem vet idag hur den här tiden kan sammanfattas om 200 år?!

    SvaraRadera