måndag 21 maj 2012

Religion är skadlig okunnighetAv USA:s befolkning tror mer än 40 procent att Gud skapade världen för sex tusen år sen. Lika många tror på historien om Noaks ark ord för ord. Sådana historieförnekare har makt i skolstyrelser och undervisar sina barn i hemmet för att de små inte ska komma i kontakt med naturvetenskapliga lärare. De har många företrädare i USA:s kongress.
Mer än 40 procent av USA:s befolkning tar alltså Bibelns uppgifter bokstavligt.
Om Gud skapat världen som de bibeltrogna menar bör de första människorna ha levat samtidigt som dinosaurierna. Hur många tror det? I Sverige och Schweiz 9 procent. I Polen 33 procent. I USA och Turkiet över 40 procent.

Vissa saker måste betraktas som fakta fast de är svåra att bevisa. Vi behöver inte bevisa att månen är mindre än solen. När vi accepterat utvecklingsläran behöver vi inte bevisa att kaniner och leoparder haft en gemensam stammoder. Vi vet inte hur hon såg ut, men hon måste ha funnits. Och vi vet att människan utvecklats ur andra däggdjur.

Ryssarna började förädla solrosen av religiösa skäl. Kyrkan förbjöd olja i matlagningen vissa tider. Men solrosfröoljan var undantagen, eftersom solrosen inte nämns i Bibeln.
Naturen har haft miljarder år på sig att odla fram dagens levande varelser ur de första livsyttringarna. Mänskliga uppfödare åstadkommer förändringar snabbare från en liten gulbrun fink till en grann kanariefågel eller från varg till hund.

Till den som vill läsa om fisken som kravlade upp på land och så småningom blev mus eller människa och om likheten mellan fladdermusens och människans skelett kan jag rekommendera Richard Dawkins bok Så gick det till (Leopard förlag) .
Richard Dawkins har etablerat sig som världens främste gudsförnekare. I en tidigare bok, Illusionen om Gud, beskriver han de kristnas gud som den obehagligaste figuren i hela skönlitteraturen.
                                                            

3 kommentarer:

 1. Och jag som är tveksam till skolplikt, blir nu tveksam till min egen tveksamhet... Intressant.

  SvaraRadera
 2. Hej Sven. Jag såg din blogg som rekommenderades av vän på FB.Jag håller med om en del du säger. jag tycker du har en skön personlig stil... Men den där Dawkins...! Han är ju så erbarmeligt tråkig!
  Har du inte märkt det?

  Om man dessutom som utgångspunkt tar medvetandets utveckling i stället för urslemmets, får man en utvidgad syn på evolutionsläran...!:-)

  Vänligen Edeltraut Mossberg

  SvaraRadera
 3. Man skulle kunna säga så här, det är vår förståelse av religion som är skadlig...!

  SvaraRadera