lördag 19 maj 2012

När språket används mot ossSpråket kan manipuleras på gott och ont. Syftet var gott när Per Albin Hansson myntade begreppet folkhem i remissdebatten 1928. Men det var ont när ordet arbetare ändrades till medarbetare på SAF-kongressen 1990.
Ordet krismedvetande lanserades av högerledaren Gösta Bohman 1976. Ordet konspirationsteori har fått en dålig klang för att vi inte ska se att vi är utsatta för en konspiration mot välfärden.

När den kommunala demokratin skulle avskaffas med bolagiseringar och den nya beställar- och utförarmodellen fick vi nya ord: beställarnämnder, utförandeenheter. Vi förvandlades från medborgare till kunder. Servicekund (om man har sophämtning t ex), omsorgskund (barn, gamla och sjuka).
Rätten att tjäna på oss andra och fiffla med skatt och miljökrav har kallats en positiv incitamentstruktur. Eftersom fattig låter bryskt har experter talat om låg konsumtionspotential.
Bo Södersten kallade privatanställda arbetare för närande och offentliganställda för tärande. Sånt som privata företagare kan tjäna på är riktiga jobb, andra är övertaliga.

Näringslivets skribenter har använt ord som trygghetsnarkomani, trygghetsfixering och kravmaskiner om oss som vill ha välfärden kvar, och vi lider förstås av välflärdnostalgi.
Skattefridagen hittade Skattebetalarnas förening på. Den inträffade 1955 den 7 augusti och betydde den dag då man jobbat ihop till alla skatter och kunde börja tjäna pengar åt sej själv!
Orden rödgrön röra passade Carl Bildt lite illa eftersom de innehåller så många r.

Vi borde gå till motattack. Kalla hyresbidrag för fastighetsägarbidrag så man ser vem som får pengarna. Och byta ut offentliga sektorn mot gemensamma sektorn, så det syns vilka som vill förstöra det byggt upp gemensamt.
När vi vill ha påökt säger företagarna att det inte finns något  löneutrymme. Låt oss då säga att det tyvärr inte heller finns något vinstutrymme när alla som jobbat i företaget fått anständigt betalt.
Och kanske vi bör döpa om barnbidrag till föräldrabidrag så att inte ungarna tror att pengarna är deras.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar