måndag 7 maj 2012

Demokratin är möjlig att genomföra

Låt mej, med risk för att bli tjatig, påminna om detta:
Sjuhundratusen av oss är arbetslösa och uträttar ingenting. Ändå funkar samhället. Det är förvånande. Affärerna är fulla med mat, varuhusen fulla med prylar, vårdcentraler är igång, liksom sjukhus, skolor och daghem. Allt vi behöver finns i överflöd. Sjuhundratusen av oss behövs alltså inte?

Det är väl som det ska. Arbete som förr gjordes för hand görs numera av maskiner. De människor som befrias från arbete kan då ägna sig åt skojigare sysselsättningar, sporta, leka, dansa, måla tavlor, spela musik.
Det skulle de kunna göra om de levde för sin egen skull. Men dagens människor lever inte för sin egen skull utan för att en liten klick herrar ska tjäna pengar på dem. De ska söka jobb – inte för att samhället behöver deras insatser utan för att de, eventuellt, ska kunna göra någon rik herre ännu rikare.
Det borde vi sluta med. Dela på jobben! Dela på ägandet! Producera offentligt! Lev lugnt och demokratiskt!

I ett samhälle med privat ägande av företag, banker och fastigheter är allt tal om demokrati en bluff. Demokratin upphör innanför fabriksgrindarna.
En verklig demokrati är möjlig att genomföra. Eftersom detta aldrig sägs i våra dagliga media, känns det angeläget att påminna om det.


1 kommentar:

 1. Så sant. Jag tror t.o.m att verklig demokrati är närmare än så.
  För folket har nu börjat skruva på sig och man stoppar den massan hur som helst.
  Läs gärna:
  http://psteigan.wordpress.com/2012/05/07/det-er-stor-uro-under-himmelen/
  Mvh Urban

  SvaraRadera