tisdag 22 maj 2012

Den hederlige läraren AndersDet var en gång en lärare som sa till sina elever:
– Jag skulle vilja lära er enhetliga normer, men det kan jag inte. Det finns inga enhetliga normer i vårt samhälle. Ni kommer att leva i tre olika normsystem och det måste ni veta.
Den första är arbetslivet, den värld där varor och tjänster produceras. Där måste ni vara hederliga mot varann. Om ni säger att strömmen är avstängd så måste den vara avstängd, annars dör kompisen. Om i säger att plankan är stadig så får den inte vara rutten, för då ramlar kompisen ner och bryter nacken.
I arbetslivet måste man vara hederlig.

Men så kommer i att leva i en annan värld. Inte den där varor och tjänster produceras utan där varor och tjänster byter ägare. I köplivet bland affärsföretag och varuhus. Där ska ni lura varann och vara beredda på att själva bli lurade. Köp den här bilen du, den är inte rutten! Så kör köparen ihjäl sej och säljaren säger: Det var ju tråkigt men… affär är affär.
I köpvärlden ska ni vara ohederliga, där bygger hela systemet på det.

Och så kommer ni att leva i en tredje värld. Inte den där varor och tjänster produceras, inte heller den där varor och tjänster byter ägare, utan där varor och tjänster konsumeras – i familjen!
Där är allting förändrat i vår tid. Förr jobbade familjemedlemmarna tillsammans på den gemensamma åkern. Alla visste att ju bättre vi arbetar desto bättre får vi det. Då var familjen en producerande enhet.
Nu är familjen en konsumerande enhet. Det är splittrande. Ska mamma betala hyran eller ska barnet få nya modejeans? Där är det svårt att hålla ihop. Där måste i krama varann och föröka älska varann mot alla odds.

Så är det. Ni kommer att leva i tre olika världar med tre olika normsystem.
Eftersom ni är arbetarbarn och bor i en betongförort är det troligt att ni blir arbetare. Jobbet kommer att fostra er till hederlighet. Ni kommer att vänja er vid ett språk som ger raka besked.
Men ni kommer att möta människor som talar och tänker annorlunda, människor med ett liberalt själsliv. Människor som kan säga att strömmen kanske å ena sidan är avstängd men kanske å andra sidan är påkopplad och man kan inte veta nåt med bestämdhet, för allt beror på hur man ser det.
Dom kommer ni aldrig att förstå. Men det gör inget – huvudsaken är att ni inte låter lura er av dem.

Detta sa den hederlige läraren Anders till sina elever. Och mycket riktigt tyckte hans kolleger att han var vänstervriden och ville ha bort honom från skolan.

 (Läraren Anders finns i min bok ÄVENTYRAREN.)

3 kommentarer:

 1. Hej Sven! Jag anser att din hederlige lärares fatalism är snudd på straffbar: "Eftersom ni är arbetarbarn och bor i en betongförort är det troligt att ni blir arbetare."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Hallå Sven! Gillar att texten. Intressant sortering av normer!

  SvaraRadera