tisdag 29 maj 2012

Kan folk rösta fel i en demokrati?Vad är demokrati? Det är en fråga jag ofta funderar över utan att hitta något svar. Det mest demokratiska jag kan tänka mej är att viktiga frågor avgörs genom folkomröstning, sk direkt demokrati. Så kan det gå till i Schweitz.
Där fick folket rösta 2009 i frågan om man skulle ha fler minareter i landet. Folket röstade nej. Regeringen blev förskräckt. Folket hade röstat fel!

I andra länder, även i Sverige, är makthavarna emot direkt demokrati med folkomröstningar just därför att folk kan rösta fel.
Föreställ er vad som skulle hända i Sverige om folket fick rösta om till exempel invandringen. Frågan kunde lyda: Ska vi ta emot fler ensamkommande barn från främmande länder?
Det är tänkbart att folket skulle rösta nej.
Det är troligt att våra makthavare skulle anse att folket hade röstat fel. Det är sannolikt att vi aldrig har folkomröstningar just för att risken är stor att folket röstar fel.

Det här väcker intressanta frågor. Är inte folkets röst alltid det demokratiskt riktiga? Finns det riktigare svar än det som folket ger? Vem avgör i så fall vad som är det riktiga?
Där har vi det. Ta reda på vilka som står bakom politikerna och bestämmer vad som är rätt och fel – så ser vi vilka som egentligen styr det här landet!     

1 kommentar:

  1. Utblottade arbetslösa invandrare kanske behövs för att hålla nere löneanspråken...

    SvaraRadera