söndag 4 december 2011

Sådan är kapitalismen


Aftonbladet ska hårdbanta, läser jag i Journalisten. 65–85 tjänster ska bort, de flesta på redaktionen. Vi jobbar redan hårt, säger en medarbetare, vi kan knappast klara att göra mera. Aftonbladet går med vinst men ska ändå spara.

Tidningen ägs av mediekoncernen Schibsted som har verksamhet i 25 länder med drygt 7000 anställda. Huvudkontoret ligger i Oslo. Ägarna är anonyma.

Annat var det på min tid. När jag började jobba i Aftonbladets sätteri på 1940-talet ägdes tidningen av kapitalisten Torsten Kreuger. Han hade stora affärer i tändstickor, banker och tidningar och var naturligtvis en skurk – men ett slags hederlig skurk som inte levde i skymundan utan framträdde öppet och umgicks med folk i sina företag.

I tidningshuset på Vattugatan i Klara var han rätt ofta synlig. Han pratade med vår klubbordförande för att höra hur personalen trivdes. En gång kom klubbordföranden tillbaka till sätteriet med tjugo tusenkronorssedlar i bröstfickan. Dom hade han fått av Kreuger som sagt: – Gör nåt trevligt åt pojkarna för det här!

Torsten Kreuger var som alla kapitalister en skojare som gjorde sej rik på andras arbete, men han gjorde det öppet, han var en människa som gick att se och prata med.

Sådan var kapitalismen då. Kreuger sålde Aftonbladet till LO, som i sin tur sålde tidningen till norska Schibsted. Nu ägs tidningen – liksom för övrigt även Svenska Dagbladet – av nutidens kapitalister som gömmer sej bakom storföretag och inte går att se och prata med.

Sådan är kapitalismen i dag. Ta t ex Carema. Det ägs inte av människor, det ägs av riskkapitalbolagen Triton och KKR (som är amerikanskt och ett av världens största riskkapitalbolag). Inga människor uppges som ägare, bara bolag. Anonyma. Hänsynslösa. Drabbande de flesta av oss.

Sådan är kapitalismen i dag. Det är något vi inte bör godta länge till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar