fredag 2 december 2011

Om bristen på offentliga toaletter


Ju äldre man blir desto oftare kissar man. Är man på besök i innerstaden Norrköping så märker man att stan är fientlig mot besökaren. Nu har den ju blivit ännu mer fientlig med dubbla parkeringsavgifter, men när det gäller bristen på kissplatser har den allid varit det.

Här saknas offentliga toaletter. Vad gör man då? Jo, man går in i nåt parkeringshus, där det brukar vara halvmörkt och folktomt. Eller smyger in bland buskarna i parken vid strömmen. Vi har ju en paragraf i den gamla östgötalagen att stödja oss på: Nöd bryter lag! Fast jag vet inte om polisen här i stan känner till våra medeltida landskapslagar.

Vännen Ove Klinthäll som skrivit verser om det mesta har även behandlat detta mitt aktuella problem i rimmade rader:

Att pinka i park vid Karl Johans staty
är brottsligt och mindre behagligt,
men via sin bil spruta ut sot och bly
och alla slags gifter är lagligt.
Så fort det blir fråga om motortrafik
försvinner all vanlig förnuftig logik.

Man borde inte behöva vara rädd för polisen när det gäller ett problem som är tidlöst och allmängiltigt. Och globalt. Jag läser att hälften av Indiens invånare saknar toalett. Femhundra miljoner indier måste gå och hålla sig tills de kan smyga undan och göra det nånstans utomhus. Femhundra miljoner. Så många människor kan man inte tänka sig.

Men några tusen kan man se. En massdemonstration på ett torg nånstas i världen, var kissar dom? En vaktpost framför kungliga slottet i Stockholm, stillastående i timtal. En samling stillasittande människor, varav många gamlingar, på en utdelning av Nobelpriset eller på en fest i Stadshuset, där man inte får resa sej förrän kungen gör det… Så mycket kissnödighet, så mycket blöjor, så mycket plågsam väntan, väntan!

Ålderdomen har sina egenheter. Fråga mej vad lycka och frihet är. Med åren blir kraven allt mindre. Lycka och frihet – det är (om man har en pension som räcker till käk och elräkningar) att bo i ett torp i skogen och kunna gå ut bland träden och kissa var man vill, när man vill. Det är lycka. Det är frihet. Om ni frågar mej. Numera.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar