lördag 31 december 2011

Gott nytt 2012! Året då vi gör allting tvärtom!

Så är vi då framme vid årets sista dag. Slutet på en tid då allting blivit sämre och dyrare. Nu ska det bli tvärtom.
Nu ska allting bli bättre och billigare. Nu ska skolor repareras, servicen till de gamla bli slösaktig, posten delas ut även lördag och söndag, våra hus få snygga fasader, tåg och telefon dras ut till alla delar av landet. Osv.
Det där skapar en massa nya jobb och gör slut på arbetslösheten. Det är väl bra? Då sätter vi igång då. För vi lever ju i en demokrati, där vi som är många, bestämmer.     
Den tanken är inte så vanlig. De flesta människor tycks tro att allt måste vara som det nu har blivit.
Vad är det som har hänt?
Enligt nationalekonomen Sven Grassman, tyvärr död sedan tjugo år, började det hela 1976, när vi fått en borgerlig regering och Gösta Boman började bygga upp ett krismedvetande hos svenska folket.
Egentligen hade Näringslivet börjat sin offensiv mot folket redan några år tidigare som en reaktion mot vänstervågen 68, men den planmässiga indoktrineringen med krismedvetande skulle alltså ha börjat 1976.
Plötsligt visste alla människor att det var kris, fast det inte var någon kris. Nu vet alla människor att det är inflation så att priser måste gå uppåt, fast de lika gärna kunde gå neråt.
För vad är inflation? Det är en planmässig överföring av pengar från de fattiga till de rika. Från det jag träffar löneavtal till dess lönen betalas ut har värdet på pengarna sjunkit, så att jag i verkligheten får mindre i lön än man avtalat om.
Under tiden har priserna gått upp så att jag får betala mer för hyran, maten och kläderna. Samtidigt har värdet på sånt som de rika äger – hus, mark, fabriker, konst – ökat så att de rika blivit rikare. Medan värdet på min gamla bil krympt ihop till ingenting.
Det där är en ekonomisk ordning som några har valt åt oss. Men man kan naturligtvis välj en annan ordning som går åt motsatt håll. Priser kan sjunka. Skola, vård och omsorg kan bli bättre. Ekonomi är resultat av mänskliga beslut.
De rika kan bestämma att de ska bli rikare. Vanligt folk kan bestämma att vanligt folk ska få det bättre. Frågan är bara vilka som tar makten. Klasskamp!
Om man inte tror på det, måste man tro att vi är utsatta för mystiska, magiska krafter utanför mänsklig kontroll. Då är vi inne på religion, alltså ett medeltida tänkande som är ovärdigt oss upplysta demokrater.
Nej, nu vänder vi på alltihop. Nu ska allting bli bättre och billigare. Om nån säger att det inte går, då avsätter vi honom. Antingen han heter Fredrik Reinfeldt eller – eventuellt – Håkan Juholt.
Men först måste vi bryta upp från vårt gamla vanetänkande och ha en egen vilja. Vi måste ha en vision!
Och den hoppas jag ha formulerat nu. Gott nytt 2012! Året då vi vänder uppåner på allting!

2 kommentarer:

 1. Hej Sven
  Det bästa jag läst på länge.
  Lägger ut det för alla mina vänner.
  Måste bara läsas.
  Sven du är bäst.
  GOTT NYTT ÅR
  från en fd. "Styrbjörnare" och vän till Birgitta.
  Hälsningar och kram
  Ulla C

  SvaraRadera
 2. Det finns inte mycket mer att säga än: Tack - än en gång - för dina kloka ord!

  Gott nytt år önskar Anna

  SvaraRadera