torsdag 26 juni 2014

Varför läser du en borgarblaska?


I Dagstidningen ETC skriver Göran Greider en tänkvärd artikel under rubriken Vi behöver det vilda för att förstå oss själva. Han slutar sin artikel så här:
"Vi behöver möta vilda djur eller ana att de finns i närheten för att förstå oss själva. Här är ett svindlande perspektiv: Under den neolitiska revolutionen för tiotusen år sedan övergick människor från nomadliv till bofasthet, jordbruk och boskapsskötsel. Vilda djur tämjdes. Men inte bara det: I exakt samma historiska ögonblick började också människor tämjas. Slaveriet är historiskt samtida med domesticeringen av djur. Vissa ord på sumeriska är desamma för slav och boskap."
"Varje gång vi ser ett rådjur, en älg, en björn, en bäver i skog eller vid vatten eller sitter på en sommarbrygga och tittar på stim av småfisk möter vi något som en gång var tillståndet för alla djur omkring oss. Före det stora tämjandet. Det är ett sätt att förundras och fördjupas. Så vad betyder det där uttrycket "Ut i naturen"? Det betyder också – att ge oss in i oss själva. Vi är natur. Vi är där hela tiden. Vi blir friare av att se naturen i oss själva."

 Göran Greider är klok och läsvärd. Han skriver varje onsdag i Dagstidningen ETC. Där möter man också skribenter som Johan Ehrenberg (torsdag), Maria-Pia Boëthius (lördag) och en rad andra läsvärda skribenter.  
Dagstidningen ETC är "en röd dagstidning för ett grönare Sverige". Det är dessutom den enda dagstidning som är garanterat icke borgerlig. Så varför prenumerera på en stor borgarblaska? När du kan gå över till landets enda röda dagstidning?   

1 kommentar:

  1. Redan gjort. De hade mig när de kartlade Sveriges välfärdsoligarker. En viktig förändring av diskursen i Sverige och en viktig granskning av det som övrig press inte låtsas om.

    SvaraRadera