torsdag 12 juni 2014

En kritiker som inte kan tystas


En av vår tids vassaste samhällskritiker är tecknaren Robert Nyberg. Den bästa bild av ett samhälle där några vill tjäna pengar på de mest utsatta är hans teckning av patienten som ligger i en respirator med myntinkast. Utan mynt dör patienten.
Robert Nyberg karikerar aldrig kända makthavare men träffar ändå prick med enkla bilder och få ord. Den nyliberala mentaliteten kan väl knappast illustreras bättre än med brandsoldaten som står högt upp på stegen beredd att rädda någon ur ett brinnande höghus och ropar neråt:
– Rune! Tar vi kreditkort?
Robert Nybergs teckningar finns samlade i böcker från Alfabeta. Den vanliga EU-repliken "Klart vi måste in och påverka" får ny mening när den sägs av en liten mört som håller på att simma in i gapet på en stor rovfisk.
Till tidskriften Avsikter (sept 2007) sa Nyberg att han vill gestalta sånt som läsaren känner igen. För egen del känner jag igen respiratorn med myntinkast varje gång jag står inför en toalett med myntlås. Det finns alltid folk som vill tjäna pengar på människor i nöd.
Nyberg är mycket produktiv. Hans teckningar finns överallt, ofta i små publikationer som man vet inte har råd att betala ut någon ersättning. En sådan samhällskritiker kan aldrig tystas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar