måndag 16 juni 2014

Olof Palme kunde hålla tal!


I FiBs dubbelnummer 6/7 berättas om ett tillfälle då Dramatens skådis Thorsten Flinck målade upp en bild av det svenska klassamhället:
Ett rike där det å ena sidan finns de som har allt – bra jobb, höga löner, fritidshus och båtar och vars barn kan se fram emot sommarläger och semesterresor. Å andra sidan finns det de som bor ute i miljonprojektsområdena, de vars köpkraft stadigt minskar och som enbart har nästa hyreshöjning att se fram emot. De vars barn inte har fått något sommarjobb utan får tillbringa loven med att dra runt i betongen mellan höghusen. Men det är inte Thorsten Flincks egna ord vi hör, utan han reciterar en uppdaterad version av ett brandtal som Olof Palme höll i Sveriges riksdag 1980.
Ett tal av Olof Palme. Kan ni tänka er någon politiker som i dag skulle hålla ett sånt tal? Naturligtvis inte en skadegörare som Fredrik Reinfeldt, men Stefan Löfven?
Det finns att tala om. Enligt OECD är Sverige i dag det land där skillnaden mellan de rikaste och de fattigaste växer snabbast i världen. Av landets samlade tillgångar äger en enda person 23 procent. De fattigaste äger ingenting utom skuldbrev och inkassoanmärkningar. Denna utveckling har pågått sedan början av 1980-talet då Sverige var som mest jämställt.
I höst blir Stefan Löfven Sveriges statsminister. Då bör ha väl hålla ett inledningstal i riksdan. Spara då Palmes tal och jämför! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar