onsdag 25 april 2012

Vad tjänar du själv?


Vi har stora inkomstskillnader här i landet. Några tjänar mycket, andra tjänar mycket mindre. Antingen gillar man detta eller också gillar man det inte.
Nu kämpar sjuksköterskorna för en ingångslön på tjufyratusen. Vi ser dem på teve. Där ser vi också personalchef Mats Uddin, som säger att landstinget inte kan betala såna löner. Den journalist som ogillar löneskillnader bör passa på att gör dem synliga genom att säga:
– Vad tjänar du själv?

Då har Mats Uddin två möjligheter. Antingen kan han säga att han tjänar sextitusen och tycker det är förfärligt att så viktiga personer som sjuksköterskor ska få nöja sej med tjugutusen. Eller också kan han säga att det hör väl inte hit vad han har för lön.
Men det hör hit.
Utgifterna är desamma för lågavlönade som för högavlönade. Du kan inte lägga problemet på fastighetsägaren och ge honom mindre hyra för att du tjänar mindre pengar. Du kan inte köpa falukorven för halva priset för att du bara har en halv lön.

Alltså, bästa journalister i press, radio och teve: Gör samhällets brister synliga! Ha alltid frågan till hands när ni snackar med makthavare som vill försämra för folk som tjänar mindre än de själva:
– Vad tjänar du själv?
Några kommer att bli förbannade. Andra kommer att ogilla sina egna privilegier. Jodå, det finns hederligt folk även bland de priviligierade!

1 kommentar:

  1. Riktigt bra inlägg idag! Gillar framför allt dina liknelser med hyran och falukorven. =)

    SvaraRadera