måndag 16 april 2012

Låt dej inte luras att starta eget!

För några år sedan bildade Näringslivet något som hette Ung Företagsamhet som ska lobba på skolorna för att uppfostra ungdomar till egenföretagare.
Att skolorna släpper in sånt är obegripligt. Framgångsrik förtagare blir man ju inte om man inte har företagandet i familjen. Det är inte bara kunnande som måste ärvas, det är också en mentalitet. Sinne för fiffel och kryphål i lagen. Ett rymligt samvete som tillåter en att tjäna pengar utan att dela med sej. En brist på känsla för det egna landet så att man kan flytta verksamheten till låglöneländer eller själv låtsas flytta utomlands för att slippa skatt.
Allt sånt är främmande för vanligt hyggligt folk.

Och så långt kommer du inte heller, du som är ung och låter lura dej att starta eget. Du ska kläcka idén, göra jobbet och ta risken. Om du mot alla odds skulle lyckas blir du uppköpt av ett storföretag. Om du misslyckas slår banken ditt liv i spillror.
Vi behöver inte en massa nya småföretag. Vad vi i dag behöver vet vi. Det första är en bättre gemensam sektor: bra barnomsorg, upprustade skolor, god sjukvård och äldrevård, fungerande post och persontrafik.
Det andra vi behöver är bättre miljö. Den kan till exempel uppnås genom minskade lastbilstransporter. Det betyder slakterier, bagerier, mejerier och kvarnar utspridda över hela landet. Här finns plats för småföretagande, men till det krävs yrkeskunnande!

Skaffa dej alltså yrkeskunnande och ett hederligt yrke. Den som kan något kan alltid försörja sej. Organisera dej och kämpa för en upprustad offentlig sektor som är skyddad mot privat vinstintresse!
Vi ska inte godta ett samhälle som anser sej ha råd med betalt icke-arbete (som ju arbetslöshet är) men inte har råd med nödvändiga arbeten inom vård, utbildning, kommunikation och kultur.

Välfärd byggs inte med konkurrens utan med samverkan. Ej tjäna på andra, men tjäna varandra!
Om du inte är av företagarfamilj – låt då inte skolan lura dej att du kan bli företagare!

2 kommentarer:

  1. Helt riktigt, förstår inte heller hur man kan släppa in sådant i skolorna?
    Följden kan bara bli otaliga konkurser.

    SvaraRadera
  2. Tycker också det är märkligt att högerinflytandet fått krypa ända in i läroplanen och därmed bidra till ett medvetet bedrägeri mot de unga. Frisör kan man väl bli om har talang men då utövar man ett hederligt yrke oavsett om man är anställd eller sin egen. Man lurar knappast någon.

    SvaraRadera