söndag 22 april 2012

Ebbe Schön igen


I går presenterade jag boken Svenska sägner av Ebbe Schön. Nu måste jag nämna ännu en bok av honom som är lika kunskapsrik och intressant. Den heter Erotiska väsen (Carlssons).
Kristendomen är en importerad lära som aldrig helt har passat oss här uppe i Norden, säger här Ebbe Schön, och ger exempel på vilket lidande den kristna sexualfientligheten åsamkat oss.
Erotiska väsen hade vi skapat långt innan kristendomen drabbade oss. Skogsarbetare och kolare lockade fram skogsrået i sin kvinnofattiga tillvaro. Sjömän behövde sjöjungfrun, hon var känd med sin fiskstjärt redan under antiken. Maran beskrevs redan av Snorre Sturlasson på 1200-talet. Kvinnor som fick släpa hem vatten ville kanske gärna möta näcken vid bäcken.
I Norden hade vi en sexvänlig religion i asatron. När den trängdes undan av kristendomen blev sex kopplat till skuld. Kristendomen blev en katastrof för vårt sexliv. En ogift kvinna som födde barn fick räkna med att kallas hora för resten av sitt liv. Under 1600- och 1700-talen gällde de flesta dödsdomar barnamord. Om häxor som hade samlag med djävulen fantiserade prästerna från predikstolarna och kvinnor brändes levande i häxprocessernas tid.
Ännu i början på 1700-talet antecknade präster ordet "bergtagen" i kyrkböckerna när någon försvunnit på mystiskt sätt. I 1734 års lag rekommenderades bönderna att anlita kvinnliga vallhjon i stället för pojkar som antogs ha sex med de djur som vallades.
Ända in på 1900-talet hade de flesta svenskar en sträng kristen syn på erotiken. I stugornas kvällsdunkel berättades sägner om samlag med skogsrået, sjörået, näcken, trollen och underjordiska väsen. På Gotland var maran så karlgalen att hon tog sig in på gårdarna på nätterna för att ligga med någon gift man.
Boken är full av dystra minnen från den kristna tid som vi nu håller på att lämna bakom oss. Tron på erotiska väsen minskar när sexuella tabun försvinner. Hos oss, ja! tänker man. Men ute i världen finns fortfarande efterblivna kulturer där kvinnor hålls strängt, straffas och även avrättas för sin sexualitet.
Det sägs att vi måste respektera andra kulturer. Ibland känns det lite svårt.                                                                                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar