onsdag 11 april 2012

En paradox som inte är ett dugg paradoxal

Sverige har världens friskaste folk, ändå har vi det högsta antalet sjukskrivningar. Det är ett påstående som diskuterats i flera år. Sant eller falskt? Låt oss utgå från att det är sant. Då ser det ut som en paradox. Men det kan också lära oss något viktigt – sanningar ser olika ut från vilket håll man ser dem. Överklass och underklass ser olika på tillvaron.

En borgerlig ledarskribent (och vi har ju nästan bara sådana) ser i många sjukskrivningar ett fuskande folk. Likadant med en borgerlig regering och en sjukkassa som fnaskar för den – de utförsäkrar folk och försöker tvinga ut krassliga människor i arbetslivet så att företagare åter ska kunna tjäna pengar på dem.

Som socialist kan man inte se antalet sjukskrivningar som ett mått på fusk utan som ett mått på välfärd. I ett gott samhälle ska man inte tvingas gå till jobbet med tandvärk eller huvudvärk eller om ens barn mår lite illa. Det ska vara lätt att sjukskriva sej. Ett gott samhälle bör ha världens friskaste folk – och ändå högsta antalet sjukskrivningar.

Det som ser ut som en paradox ur borgerlig synvinkel kan verka helt naturligt för oss socialister. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar