måndag 10 december 2012

Grattis på namnsdan, Malin!I dag har Malin namnsdag. Malin är en nordisk form av det hebreiska namnet Magdalena som betyder "kvinna från Magdala".
Maria Magdalena var den kvinna som Jesus älskade. I utombibliska skrifter står det att Jesus ofta kysste henne på munnen.
Malin var ett av 1970- och 1980-talens största modenamn. Populariteten tog fart när filmerna om Saltkråkan visades för första gången i svensk TV och fortsatte sedan att öka under lång tid.

Den 17 september 1975 föddes mitt barnbarn Malin. En liten tjej med stark vilja och häftigt humör.
Vid den tiden höll jag på och gjorde teater av mina böcker om Trälarna. Ett problem jag mötte var: Hur sjöng man på medeltiden? Den kunde ingen säga. Så jag satte mej ner och försökte lyssna på mina diktade figurer. Och fick fram en låt:

Skatan hoppar från tallegren,
från den fattiges bord tar hon silversken,
men den rike han mister sitt huvud,
ja den rike han mister sitt huvud.

Adelsman rider i villande skog
men böndernas pilar dom vet var dom tog
så den rike han mister sitt huvud
ja den rike han mister sitt huvud.

Men kungen vågar sej ingen på
så han får väl själver i graven gå
men den rike han mister sitt huvud
ja den rike han mister sitt huvud.

Eggar och svärd är vad smeder gör
och någon råkar väl ut därför
så den rike han mister sitt huvud
ja den rike han mister sitt huvud.


När man skrivit och skrivit mer än ett halvt århundrade, har man hunnit glömma det mesta man gjort. Men den här låten minns jag av en särskild anledning: Barnbarnet Malin fastnade för den och sjöng refrängen överallt, i bussar och spårvagnar och på dagis: den rike han mister sitt huvud, ja den rike han mister sitt huvud!

I dag är Malin 35 år, grävande journalist, och kan ibland vara irriterande för ekonomiska och politiska makthavare. Jag hoppas att jag påverkat hennes yrkesval och ambitioner.

Grattis på namnsdagen Malin! 

1 kommentar:

  1. Bravo - Sven och Malin! Vår dotter som föddes 1974 satt på pakethållaren på min cykel, var 2 år och skrålade: Ååå tjejer, Ååå tjejer...Vi måste höja våra röster för att höras...! Och det gjorde hon och gör fortfarande. Jomenvisst vill man tro att man som förälder påverkar sina barn.. Tyvärr finns det dock föräldrar som tycker fel: Bli söt, bli gift, konsumera mera osv Där hoppas man att barnen INTE påverkas och går sin egen väg - och det händer ju oxå, som tur är. Grattis Malin! / Marinella

    SvaraRadera