fredag 28 december 2012

Död sångare som ännu leverI dag för 107 år sedan föddes Sven-Olof Sandberg, en sångare och låtskrivare som vi gamlingar haft mycket nöje av men som ännu lever med sina låtar. Även ni yngre kan ju Gamle Svarten, De var på Capri, När det våras ibland bergen, Vintergatan och Vaya con Dios.

Vaya con Dios betyder Gå med Gud. Men Dios ska inte uttalas med två stavelser utan med en enda: Djoss! Så där är det fel i både amerikanska och svenska insjungningar.

Sven-Olof Sandberg hade otur en gång på 1930-talet när han sjöng i radio. Det var direktsändning. Han hade sjungit låten "Lyssnar du till mig i kväll, lilla mor". Sen avslutade han med:
– Nu fick väl käringarna så dom teg!
Han visste inte att teknikern inte hunnit stänga av mikrofonen. De blev skandal.

Sven-Olof Sandberg hade redan 1927 sjungit samma låt i radio och gjort succé med den så att skivan såldes i tusentals exemplar. Redan två år efter det att radion startat i Sverige visade den sin förmåga att föda stjärnor. 1929 såldes nära en och en halv miljon skivor med Sven-Olof Sandberg.

Han blev 69 år och dog 1974. Han har satt ett så märkbart spår i det svenska kulturlivet att man undrar hur länge hans minne ska leva.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar