måndag 3 december 2012

Bakom kulisserna i nöjesvärldenDet var bättre förr. Det måste Evert Taube ha tyckt. När han satt på Den Gyldene Freden 1907 kunde han få ett stadigt mål mat för 90 öre och tre sorters brännvin på köpet.
Spriten blev ett problem för honom liksom för andra kändisar som Olle Adolphson, Fred Åkerström, Lars Forssell, Cornelis och Monica Zetterlund.

Monica var "ödmjuk, omtänksam och utan divalater" men svårt alkoholiserad. Den som skulle framträda med henne visste aldrig i vilket tillstånd hon skulle infinna sig. En av hennes musiker protesterade: "Jag tänker inte spela med någon jävla fyllekärring!" utropade han, "Vi ställer in." Men Monica skärpte sig och genomförde programmet.
Det gick inte alltid lika bra. En gång mitt i ett sångnummer föll hon baklänges ner i trumsetet och slängdes ut tillsammans med musikerna utan vare sig blommor eller arvoden.

Cornelis var en stor artist trots sin "knarrande dagenefterröst understödd av några bohemiska hemmagjorda dragningar på gitarren".

Det är spännande att läsa om vad om skett bakom kulisserna i nöjesvärlden. En som har mycket att berätta om det är Ulf Bagge. Hans bok heter Trubaduren och är utgiven på Ekerlids förlag. Rekommenderas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar