torsdag 14 juni 2012

Vi är skickliga, men det är skator ocksåVår vän poeten Ove Klinthäll skriver:

Handskas med IT och dator kan
och gör vi med stor energi,
men bygga ett skatbo, som skator kan,
kan inte vårt största geni.

Det kommer mej att tänka på en bok som jag kan rekommendera för sommarläsning: Nils Uddenbergs Gränsvarelser (Natur & Kultur). Uddenberg låter oss se hur forskare angripit frågan om vad skillnaden egentligen är mellan människa och djur.

Äventyrsförfattarna har sysslat med såna frågor. 1912 kom berättelsen om Tarzan som var uppfostrad av apor (men ändå bar höftskynke åtminstone på film!) 1917 skrev Kafka en novell om en chimpans som bestämde sig för att bli människa. 1933 kom första filmen om King Kong. Barnböcker om den lilla apan Nicke Nyfiken såldes i miljoner exemplar.

Den viktigaste skillnaden mellan djur och människa är kanske den muskel i handen som gör att vi kan sätta tummen mot de andra fingertopparna ­– förutsättningen för hela vår tekniska utveckling!
En annan skillnad mellan djur och människa är språket. Djur kan ge ifrån sig känslomässiga utrop för skräck, avsky, förvåning eller välbefinnande. Men endast människan kan tala.
I det sociala livet har människor och djur likheter. Våra liv kretsar kring släktskap, vänskap, status och sex.

Det här med sex är intressant. Apor har ingen kultur som lägger band på deras naturliga driftsliv. Deras sexliv är en uppskattad attraktion i varje zoo.

Vissa forskningsresultat har tagits emot med motvilja av pryda amerikaner. Europeiska resenärer har sen 1200-talet samlat kunskaper om vad som skiljer oss från djuren. Nils Uddenberg visar imponerande kunskaper om deras bedrifter. Lärt, lättläst och roande!
Bygga pyramider och skyskrapor kan vi, men skatbon kan vi inte bygga, bara beundra.                                                                                       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar