tisdag 12 juni 2012

Fascism – vad kan det vara?I går kväll försökte Sveriges Television tala om vad fascism är. Man visade Benito Mussolini och en massa marscherande soldater. Plus en rad välskapta vita ungdomar som skulle representera den överlägsna rasen. Om man googlar ordet fascism blir man också hänvisad till Mussolinis politiska verksamhet.
Men galningar som Mussolini och Hitler måste väl ha ekonomiska krafter bakom sig för att kunna utveckla sin galenskap?

Jag går till Marxistisk uppslagsbok (Gidlunds förlag 1972) och får bekräftat vad jag redan trott mig veta: Fascism är kapitalismens sista utveckingsstadium. En öppen fascistisk diktatur utvecklas när borgarklassen inte längre kan behålla makten med vanliga demokratiska medel.
Marxistisk uppslagsbok skriver:
"Den första öppet fascistiska regimen upprättades i Italien (1922), därefter i Tyskland (1933) och i en rad andra länder – Spanien, Polen, Bulgarien etc. De socialdemokratiska ledarnas förrädiska politik bidrog i högsta grad till att fascisterna kunde gripa makten i dessa länder."

Och i ett avslutande stycke:
"Man får dock inte glömma att fascismen inte bara är det öppna våldet, utan att den alltid och överallt finns med som en tendens och ett inslag under monopolkapitalismen. Det kan gälla antifacklig lagstiftning, inskränkningar i den fackliga demokratin, arbetsköparnas diktatur på arbetsplatsen, säkerhetspolisens verksamhet…" osv.

Fascism är kapitalismens högsta stadium. Det var det som inte sades i gårdagens teveprogram – men som jag ville ha bekräftat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar