tisdag 19 juni 2012

Segregerat boende kräver segregerad skolaNär jag var sju år gick jag med farsan och delade ut flygblad och agiterade för socialdemokraterna. Vi vann valet. Det blev höst och jag skulle börja i skolan. Det blev Högalidsskolan på Söder i Stockholm.
Där satt en liten jesusfröken som inte hade en aning om skotten i Ådalen och arbetslöshet och att det nu skulle bli socialism när Per Albin Hansson skulle rädda folket undan den rovgiriga kapitalismen.
Hon sa att det var Jesus som skulle rädda oss. Eftersom jag aldrig hört talas om Jesus satt jag där och undrade vad hon snackade om.
Jag var ett begåvat barn och blev bäst i klassen. Jag lärde mej rabbla psalmpekoral. Guds rena lamm oskyldigt, på korset för oss slaktad, alltid befunnen tålig, ehur du var föraktad. Det tyckte hon om.

Från femte klass fick vi gubben Broström. Han stod på vår sida. Enligt läroplanen måste han lära ut kristendom. Det kan ha känts hårt för en gammal sosse som ville arbetarbarnen väl. Men han undervisade också i parenteser:
– Ja, vi får ju tänka oss att det här var de gama judarnas föreställningar, det är ju länge sen nu.
Och det var parenteserna som fäste sej i minnet: Strunta i religion och vidskepelse, dom har tiden gått förbi!

Jag undrar om det finns lärare som gubben Broström i dagens skola. De borde vara många. När vi nu fått ett segregerat boende, borde vi också ha ett segregerat skolväsende. Arbetarrörelsens historia och värderingar i arbetarklassens bostadsområden! Överklassens värderingar i överklassens bostadsområden – det har vi ju redan!
Så tänk på det, ni lärare! Tänk på var ni undervisar och vilka kunskaper eleverna i det området behöver. Socialism, marxism, klasskampens historia och arbetarrörelsens värderingar i arbetarnas bostadsområden.

Annars blir ni samhällsbevararnas redskap i en tid när vi alla behöver de kunskaper som stöder kampen mot kapitalismen!
Och den skammen vill ni väl inte bära?

1 kommentar:

  1. Borde inte småstekarna få lära sig lite om världen också? Bra text (med frågetecken i kanten) Eller var du ironisk möjligen? *trött*

    SvaraRadera