lördag 17 mars 2012

Spara? Nej! Låt oss lita på vårt förnuft!


Ibland blir jag förskräckt av mina egna upptäckter. Till exempel den här: Folkets fiender finns numera bland våra folkvalda. För dessa finns tre naturlagar:
1) Deras egna löner och pensionsförmåner ska vara höga och får inte röras.
2) Politikers uppgift är att göra besparingar och försämra för vanligt folk.
3) Arbetslöshet är något naturligt och oundvikligt.
Den som fick mej att tvivla på den tredje naturlagen var Stefan Koch som för några år sedan i sin bok "Höger om!" skrev att de 150 miljarder som arbetslösheten kostade 1998 skulle ha räckt till att anställa allihop i den offentliga sektorn. Han konstaterade att arbetslöshet är något onödigt!

Sparterrorn har sin historia. 1976 kom borgarna till makten i Sverige. De satte igång med att förvandla folkhemmet till krishemmet. Det sades vara kris och alla måste hjälpas åt att spara. Inte de rika och inte politikerna förstås, men alla vi andra. 
Man trummade i oss en bakvänd nationalekonomi som sade att pengar måste till för att arbete ska kunna skapas. Alltså det som gäller för kapitalister – de måste ju ha eller låna pengar för att kunna starta företag och "ge" folk arbete. Vi andra, alltså samhället, kan ju sätta folk i arbete och först därefter använda pengar för att fördela resultatet av arbetet.

Arbete skapar välstånd och rikedom och håller samhället igång. Ett "sparande" genom arbetslöshet får samhällets verksamhet att avstanna och gör de flesta av oss fattigare.
Det smärtar mej nu att även de som säger sej företräda oss – till exempel socialdemokratiska politiker – har accepterat sparandet som något nödvändigt. Ett sparande som inte drabbar dem själva men väl oss andra.
Vi som inte är ekonomer kan använda vårt sunda förnuft som räcker ganska långt.

Du som har jobb kan fråga dej vem du jobbar för. Jobbar du för en privat företagare är målet att han ska tjäna pengar. Han kan stjäla din lön genom att avskeda dej och låta din kompis göra två personers jobb för en persons lön.
Jobbar du i offentlig sektor är målet att människor ska må bättre. Om ditt jobb är stressigt bör man anställa en till. Då minskar arbetslösheten. Du blir mindre stressad. Och dom ni arbetar för får bättre vård eller undervisning eller vad ert jobb nu går ut på.
Om politikerna fått för sej att de måste "spara" genom att dra in på personal så motverkar de alltså det allmänna bästa. En offentlig verksamhet kan aldrig gå med förlust, det kan bara en privat verksamhet göra.

Folkets fiender finns bland våra folkvalda. De som tillåter att sjuka människor utförsäkras. De som tvingar arbetslösa att jaga jobb som inte finns. Vi ser att allt sånt är orimligt. Låt oss lita på vårt förnuft och misstro dom som lurar oss!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar