torsdag 8 mars 2012

Den samhällskritiska Birgitta Stenberg


I dag är det kvinnodagen. Låt mej då nämna en av de klokaste kvinnor jag känner, författaren Birgitta Stenberg. Hon ska snart fylla 80 år. De stora tidningarna skriver om henne och hennes sexualliv. Att hon är en knivskarp samhällskritiker har de inget intresse av.
För ett par årtionden sedan var hon sommarpratare i radion. Det var då vår överhet beredde sej på att lägga 60 miljarder kronor på flygplanet JAS, som man då höll på och provflög och som ramlade ner lite här och där.
Birgitta gjorde klart för oss vad den kostnaden egentligen betydde. Det här är vad jag lärde mej av hennes sommarprat:

En sedelbunt om hundra hundralappar blir en centimeter hög. Det är tiotusen kronor, ungefär vad en lågavlönad får över av sin månadslön efter skatt.
En miljon blir en meter hög. En miljard blir en kilometer. Tio miljarder blir en mil. Sextio miljarder blir en sedelbunt av hundralappar som är sex mil hög. Den går utanför jordens atmosfär. Och även utanför stratosfären som bara sträcker sig till fem mil.

Miljoner och miljarder har bara varit ord som aldrig sagt mej nånting. Med Birgitta Stenbergs pedagogiska utspel fick jag plötsligt en hisnande insikt om vad det är våra politiska och ekonomiska makthavare sysslar med, vad de bedrar oss på och vad vi själva skulle kunna göra för folket och välfärden med de värden vi alla är med och skapar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar