fredag 15 januari 2016

Prenumerera på Proletären!


I Proletären hittar jag följande rader som jag vill ge vidare spridning:

Det är ingen tillfällighet att det dröjde ända till 1965 innan det blev olagligt för män att våldta sina fruar i Sverige. Det tog med andra ord 900 år efter det att vikingarnas plundringståg mot de brittiska öarna upphörde (där våldtäkter var stående inslag) innan mannens rätt att sexuellt tvinga sig på sin hustru förbjöds i lag. I Schweiz, Tyskland och Finland dröjde detta ända till 1900-talet och i Frankrike kriminaliserades det först år 2006.
Vägen till jämställdhet är ännu lång. Kampen mot det sexuella våldet mot kvinnor är en avgörande del för jämställdhet mellan kvinnor och män. Alldeles oavsett att reaktionära och rasistiska krafter försöker parasitera på frågan och att det i de nu uppmärksammade övergreppen även finns kulturella krockar, så handlar frågan om kampen mot patriarkatet och denna strid pågår ständigt i såväl afghanska bondbyar som i svenska storstäder. Kampen för jämställdhet mellan könen är global.

Det var som sagt saxat ur kommunisteras tidning Proletären. Så det har du redan läst om du prenumererar på den. För det gör du väl? Annars är det dags!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar