onsdag 9 december 2015

Förr kunde jag åka spårvagn


Två städer i Sverige har spårvagnar, vad jag vet. Norrköping och Göteborg. Jag växte upp i Stockholm och i min barndom fanns det spårvagnar där också. Trean stannade framför min bostad på Söder Man steg på, lämnade en tjufemöring till föraren och åkte så till Tegelbacken och Aftonbladet där jag hade mitt första springsjasjobb. Enkelt och bekvämt.
Nu är spårvagnen försvunnen i Stockholm. I Norrköping finns den kvar, men jag kan inte åka med den. Jag vet inte hur man gör.
Hur är det i Göteborg? När jag var där för några år sedan klev jag på längst fram och betalade till föraren. Kan man göra så fortfarande i Göteborg?
Det tycks vara en naturlag att allting ska bli krångligt och obegripligt. Redan för ett par år sedan hade DN en insändare som började så här:

Snart kan vi inte längre ta ut och sätta in pengar på et bankkontor. Vi hänvisas till automaten utanför där "kunden" är helt oskyddad, eller till ICA. På många håll är detta redan verklighet. På en del järnvägsstationer måste man redan i dag både ha mobil och dessutom kunna diverse handgrepp med koder och annat bara för att komma in på toa! Att köpa en helt vanlig bussbiljett kan vara en hart när oöverstiglig uppgift för bortåt en miljon av landets invånare.

Med en miljon invånare avses vi gamlingar. Till oss brukar politikerna säga att det är "utvecklingen" som krånglar till tillvaron och att det är sånt vi måste acceptera.
Trams! säger insändarskribenten Carl-Axel Backman. Bör inte politikerna vara allmänhetens företrädare och skydda samhällets svaga mot de girighetens män och kvinnor som bara har ett mål i livet: att tjäna maximalt med pengar.
Insändaren slutar så här:
I riksdagen sitter 349 välavlönade representanter för svenska folket. Man frågar sig onekligen: Vem eller vad representerar de egentligen?
Bra fråga!
Jag har sålt min bil. Jag känner mej oskärpt och osäker i trafiken och vill inte ställa till det. Nu kan jag inte åka spårvagn heller för jag vet inte hur man gör.
Förmodligen är vi fler gamlingar som blir sittande i varsitt dödens väntrum medan världen omkring oss blir allt krångligare och obegripligare.
Finns det några kurser där man kan lära sej åka spårvagn? 

2 kommentarer:

 1. Nej i Göteborg kan man inte längre betala kontant till
  föraren. Däremot åker vi pensionärer, med undantag för
  morgon och eftermiddagsrusningen, gratis på buss och
  spårvagnar så länge vi håller oss inom kommunens gränser.

  Nils G

  SvaraRadera
 2. Det är inte lätt att åka buss heller. Skaffade mobil för att kunna betala i Linköping men nu behöver man en smartphone, kreditkort och registrera sig på nätet! Har man busskort är det inte så svårt. Men den som inte bor i Linköping och vill åka buss får planera sitt besök så att de hinner köpa ett kort. Det finns också en (1) biljettautomat vid centralstationen.

  SvaraRadera