tisdag 11 juni 2013

Varför man bör hålla till vänsterJag tog körkort 1945 och körde sen vänstertrafik i 22 år. Högertrafiken infördes 1967 och nu har jag alltså hållit till höger i 46 år. Men det har aldrig känts bra. Vänstertrafik är det normala – av både biologiska och historiska skäl.

Skälen ser ut så här. Vi har hjärtat på vänstra sidan av kroppen. I gamla former av krig användes därför något slag av sköld för att skydda vänstra sidan. Anfallsvapnet fick då hållas i högra handen. Det var vanligen ett svärd, buret i skida eller balja. Om svärdet skulle hanteras med höger hand måste skidan sitta till vänster.

Med skidan till vänster blev det omöjligt att sitta upp på en häst från höger, om man inte ville ha ansiktet vänt mot svansen, vilket inte var vanligt. Om man sitter upp från vänster, vill man ha hästen på vänstra sidan av vägen, så att man är skyddad för trafiken medan man kliver upp på hästen. Det blir därför naturligt att hålla till vänster på vägen när man rider, liksom senare när man kör bil.

Motsatsen, alltså högertrafik, som gällde i vissa efterblivna länder och 1967 påprackades oss, går tvärt emot alla våra djupaste historiska instinkter. Om människan befrias från godtyckliga trafikregler håller hon automatiskt till vänster, vilket CN Parkinson påpekade i sin bok Parkinsons lag redan 1957.

Den historiskt och biologiskt orimliga högertrafiken bör alltså avskaffas. Det lovar vi att göra om vi vinner nästa val. Rösta på oss!

    
1 kommentar:

  1. Äntligen någon som har insett att införande av högertrafik i Sverige – och överallt annars där den tvingats på befolkningen – var en dundermiss. Ändå tycks de flesta svenskar jag kommit i kontakt med försvara omläggningen nästan med viss aggressivitet. Jag råkade som tonåring vistas några år i Sverige både före och efter omläggningen och instämmer: så idiotiskt det kändes efter 3.9.1967. Klart jag röstar på er i nästa val. Visserligen varken bor jag i Sverige eller är medborgare där, men ändå…

    SvaraRadera