söndag 2 juni 2013

Sverige avviker – som väl är – men?Några invandrade studenter sitter på Södertörns högskola och pratar om hur det är att komma till Sverige. Deras erfarenheter har blivit en bok om kulturkrockar. Den heter Det är Sverige som avviker och gavs för en tid sedan ut på Karneval förlag av Göran Palm och Ingela Josefson.

Det som först slår invandrarna, oberoende av varifrån de kommer, är att ungdomar i Sverige saknar respekt för äldre. I Afrika har vuxna alltid rätt. Att höra en ungdom säga "Håll käften jävla käring!" kan man bara göra i Sverige.
Elilta från Eritrea trodde att alla svenskar var kristna. Men här ser hon tomma kyrkor. Christina från Chile tycker det är skönt att komma hit och kunna släppa det katolska med släktingar som ställer krav. Anna säger att man i USA alltid frågar vad du har för religion. Det frågar man aldrig här.

Nazim från Palestina säger att en man blir besudlad om han tar en kvinna i hand efter tvagningen inför bönen.  Can från Turkiet undrar varifrån ateister får sin moral om de aldrig läst Koranen?
Can får oss att ana bakgrunden till det hedersvåld som är något okänt och nytt för oss infödda svenskar. Han säger:
– Familj och släkt är viktigare för mej än livet självt. Även när man kommit till ett fritt land som Sverige finns kärleken till familjen kvar som den stora kraftkällan.

Det är mycket intressant att möta invandrares syn på Sverige. Att vi skiljer oss från dem är för det mesta att glädjas åt. Det rör sig ofta om fördomar vi aldrig haft och religiös vidskepelse som vi med vår folkbildning vuxit ifrån.

Men på en punkt är vi underlägsna. Vi tycks ha slutat uppfostra våra unga. De sitter med mössor och ytterkläder på i skolan. Om de alls sitter. Ofta för de sånt oväsen att studier blir omöjliga. Inte alla, säger ni, bara ett fåtal. I så fall borde de ordentliga reagera och tysta de skräniga. Men så sker inte. De förvildade har makten. Även när de kastar sten och bränner bilar. Medan deras jämnåriga tittar på och inte vågar ingripa. Med en sådan ungdom ser det illa ut för det land som anser sej vara mest utvecklat i världen.    
                                                                                   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar