tisdag 22 januari 2013

Tidskrifter för rika och fattigaDet finns en tidskrift som heter Connoisseur Magasin. Den prenumererar man inte på, man får den om man tjänar mer än 1,2 miljoner kronor per år. Den lever på annonser som riktar sej till rika människor, annonser om exklusiva viner, resor, bilar, statusprodukter.

Det är bara rika människor som får detta reklamblad i brevlådan. Rika människor som kanske byggt upp sina rikedomar med hårt arbete från två tomma händer? Men nej – hårt arbete visar sej inte i lönekuverten. Det är genom ägande du kan tjäna pengar på andras arbete och bli riktigt rik.

De flesta av oss är inte rika. Några är ha det riktigt svårt. Sjuka blir utförsäkrade trots att de inte kan arbeta. Andra blir varslade från jobbet. Tiotusentals – framförallt ungdomar –  arbetar på tidsbegränsade anställningar och blir inte varslade, företaget slutar bara ringa…

Om det här läser jag i Rebell, en tidskrift som riktar sej till skolungdom och arbetarungdom. Den säger enkelt och klart det som varje ungdom bör veta: Vi kan inte ha ett samhälle som skapar otrolig rikedom hos ett fåtal och fattigdom hos flertalet.

Senaste numret som nu hamnat i min brevlåda har feminism som tema. Där kan man läsa om kvinnokampens historia, om de kvinnofientliga Sverigedemokraterna, om kvinnorna i klasskampen, om skönhetsindustrin, aborter, tjejer och musik, pornografi, jämställdhetsarbete och mycket mer.

En kunskapsrik tidskrift för ungdom. Den ges ut av Kommunistiska partiets ungdomsförbund, RKU. Det står att den har en hemsida med adressen www.rebell.se. Den har jag försökt få fram på min dator utan att lyckas. Mystiskt. Är det jag som gör fel, eller är det så att Google inte gillar Rebell?

1 kommentar: