lördag 5 januari 2013

Respektera gammal vidskepelse?Man får inte misshandla sina barn i Sverige. Fysiskt. Man får inte slå dem, inte ens ge dem en örfil. Men psykisk misshandel tycks gå för sig.
TT berättar om en judisk-ortodox familj som nekar sina fyra döttrar mellan 7 och 14 år att gå i skolan. De ska undervisas hemma efter strikta regler som bland annat betyder bön 30 gånger om dagen och förbud att äta annat än kosher-mat.
Kosher betyder tillåtet. Människan är det enda djur som kan välja sin mat. Genom att vi bara väljer att äta det som Gud befallt att vi får äta, höjer vi ätandet till en religiös handling.

Man får alltså pracka på barn forntida och medeltida vidskepelse. Det borde vara förbjudet enligt FN:s konvention om barns rättigheter, där det helt enkelt står att alla barn har rätt att växa upp och ha det bra.
Sverige och nästan alla länder i världen har lovat att de ska följa Barnkonventionen. Det betyder att barn har vissa rättigheter. Det spelar ingen roll om det är kille eller tjej, vilket land du kommer ifrån, vilken tro du har eller vilket språk du talar.
Du har rätt att få gå i skolan och att leka på din fritid. Du har rätt att bli vänligt bemött. Ingen får göra dig illa, inte ens din mamma eller pappa. Så står det i Barnkonventionen.

Men så snart psykisk misshandel kallas religion tycks det gå för sig. Den extremt judisk-ortodoxa pappan säger att han måste ta barnen från Sverige om de tvingas gå i skolan. Men borde inte hans barn räddas undan hans inflytande och han själv lämna landet?
 Vi har alldeles för stor respekt för uråldrig vidskepelse. Vi har alldeles för stor respekt för religioner.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar