torsdag 12 juli 2012

Tänk aldrig positivt om de rika!USA är det land som har största andelen fångar i sin befolkning. De flesta amerikaner är fattiga. Antidepressiva läkemedel är de som skrivs ut mest i USA. I detta samhälle vuxit fram en hel subkultur där Positivt Tänkande ska lösa alla problem.
I arbetsgivarnas händer har Positivt Tänkande blivit en piska för ökade prestationer. Fri företagsamhet gynnar även de fattiga. Positivt tänkande lockar till sig pengar. Man ska glatt underkasta sig ett sorgligt öde och inte skylla på nån annan än sig själv. Arbeta hårdare och be mer.

Kristna predikanter har hakat på. Man upptäckte att det finns miljoner människor som menar sig vara kristna men som aldrig går i kyrkan. De vill inte ha predikningar om synd, de vill ha underhållning. Den kan de få i en megakyrka med 16 000 platser utan altare och krucifix men med glad musik och framgångsprat. Gud vill att människor ska bli rika.
Evangelister blev rika. En av dem, Joyce Meyer, blev mångmiljonär och ägare av privat jetplan och bland annat en toalettstol i marmor för 23 000 dollar. Andra rikisar hyr hotellrum för 34 000 dollar per natt eller skickar sitt privata jetplan att hämta en vinflaska som de glömt när de åkte hemifrån.

Exemplen är hämtade från USA, men det är lätt att hitta jämförelser med våra förhållanden. Även här känner företagsledare numera inget ansvar inför samhället, bara inför aktieägarna. Även här avskedar man för att få ut mera arbete av färre arbetare. Även här ökar de rikas excesser och de fattigas misär.
Om det här kan man läsa i en bok av Barbara Ehrenreich, Gilla läget (Leopard, översättning Hans O sjöström).

Hennes bok är en varning: Låt oss aldrig luras att tänka positivt om dom som vill ha ökade klyftor och gör sig rika på vår bekostnad!
                                          

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar