måndag 30 juli 2012

För oss folkhemsnostalgikerFör att beskriva verkligheten måste man ha ord. Det vet våra motståndare. De försöker alltid rensa bort ur språket ord som beskriver tillvaron ut vår synpunkt.
Ord som kapitalism och keynesianism (efter nationalekonomen Keynes som sa att om inte det privata näringslivet kan ge jobb måste det offentliga göra det) har försvunnit. Det är svårt att beskriva verkligheten utan ord.
Utan kritik av kapitalismen har socialdemokratin ingen identitet. Utan keynesianismen har den ingen politisk kraft.

Vi har accepterat begreppet bruttonationalprodukt BNP utan att kritisera det. Begreppet BNP importerades från USA i slutet av 1940-talet. Det satte produktivitet i den offentliga sektorn till noll. Som tillväxt räknades bara tillväxt i den privata företagsamheten. Det skapande som räknas in i BNP kom att bli det som leder till nya varor och patent, medan det som skapas inom den offentliga sektorn räknas som kostnader i samhället.

En som har skrivit bra om det här är ekonomihistorikern Jenny Andersson i boken När framtiden redan hänt (Ordfront). Hon ger material till diskussion om arbetslöshet, skola, omsorg, folkbildning och mycket annat nyttigt och har en bestämd åsikt om vad socialdemokrati bör vara. Dags att göra folkhemmet till en vision igen, säger hon.
Det är bara att hålla med. Hennes bok är ett gott material för socialdemokratiska studiecirklar. Om sådana finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar