fredag 6 november 2015

Vad vilja Socialdemokraterna?


I dag är det den 6 november, den dag då Kung Gustav II Adolf år 1632 blev dödad i Lützens dimmor. Ja, det där vet du, för du har väl gått i skolan. Där fick man – åtminstone på min tid – lära sej att Gustav den andre Adolf var en hjältemodig kung som bidrog till att "ärat vårt namn flög över jorden".
I själva verket var han en skurk och krigsförbrytare som gjorde namnet Sverige hatat och föraktat av alla folk runt Östersjön.
Men det behöver vi inte gå in på här. Det viktiga är att hans namn blivit förknippat med 6 november för alla skolbarn i långa tider.
I min barndom fick vi en tårtbit i skolan för att hedra hans minne.

Den 6 november skulle kunna förknippas med ett annat namn: skräddarmästaren och agitatorn August Palm, grundaren av den svenska arbetarrörelsen.
Det var den 6 november 1881 som August Palm höll sitt första offentliga tal i Sverige. Ämnet för talet var ”Vad vilja socialisterna”.  I hans manuskript var rubriken ”Vad vilja socialdemokraterna?”
Det blev inledningen till det som senare ledde till bildandet av Socialdemokratiska arbetarpartiet. Ett parti som kom att prägla Sveriges utveckling under mer än 100 år. Den svenska modellen kom att bli ett begrepp inte bara i vårt land utan i stora delar av världen
Sverige är världens bästa land att leva i. Det har det blivit under socialdemokratisk ledning. Men vart är vi nu på väg?
Frågan är befogad. Och den aktualiserar på nytt Mäster Palms fråga, nu riktad till Stefan Löfven:
Vad vilja Socialdemokraterna?
Den frågan skulle jag vilja ha ett utförligt och detaljerat svar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar