tisdag 17 november 2015

Mycket Hitler i teve nuförtiden


Kloka föräldrar hindrade mej från att bli nazist. Det var 1939. Jag var 14 år och duktig i skolan. Vilket detta år betydde att jag lärde mej tala tyska tämligen flytande. För tyska var det språk man pluggade i svenska skolor på Hitlers tid.
Av någon anledning är det mycket Hitler i teve i dessa dagar. I mitt minne dyker det upp melodier och sånger från den tiden. Balt flattern Hitlers Fahnen über alle Strassen… Jag kan komma på mej själv med att gå och nynna Die Fahne hoch… För det var ju fina melodier som förtryckarna alltid har till sina sånger.
Jag rycktes med. Vi hörde Hitler tala – eller rättare sagt vråla – i radion. Jag var den enda i familjen som förstod en del vad han sa, för mina föräldrar kunde inga främmande språk.
Men en sak visste de: Hitler skulle man ta avstånd ifrån vad han än sa och vad han än försökte inbilla en.
Den svenska arbetarklasen skrattade åt Hitler och hans vrålande. Så gjorde vi hos oss, söder om Slussen. Men på Östermalm hade Hitler gott om beundrare och supporters.
Mina föräldrar lärde mej att ta avstånd från dem – och gav mej samtidigt ett klassmedvetande som präglat mitt framtida skrivande.

2 kommentarer:

  1. Tack! Klarsynt o kunnig o erfaren delar du med dig. TACK,

    SvaraRadera
  2. Tack för dina skriverier. Väldigt intressant. Jag har kvar dina ungdomsböcker som jag läste när jag var ung. Nu är jag snart pensionär själv och vill passa på att tacka dig för allt du har skrivit. Tusen tack Sven Wernström och en hälsning från en annan arbetare, också gammal söderkis från Bellmansgatan.

    SvaraRadera