tisdag 8 juli 2014

Inte kommunist – men socialist!


Maria-Pia Boëthius har skrivit så här:
"Jag har ägnat mig åt mediekritik därför att jag älskar journalistiken. I livet har jag jobbat med allt: dagspress, magasin, radio och teve, som reporter, som kolumnist och författare. Och sett journalistikens fantastiska möjligheter – men också sett dem förslösade. Så många stormedier har missbrukat sin makt och alltför många journalister har gått med på att göda maktmissbruket, valt karriär på ägarnas villkor istället för intensivt sökande efter sanning.
     Min första redaktionschef, Sigge Ågren på Expressen, frågade mig när jag var alldeles nyanställd vem som var min arbetsgivare? – Bonniers, svarade jag efter en stunds häpen eftertanke. Nej, sa Sigge. Inte alls. Du har bara en enda arbetsgivare – och det är läsarna! (Han ägnade sig åt hemlig omstörtande verksamhet. Det kunde han, trots att han helt öppet var kommunist, hans Expressen, i papper, sålde över en halv miljon och beräknades läsas av en miljon människor. Varje dag.)

Detta har Maria-Pia Boëthius skrivit i tidningen ETC. Som jag prenumererar på. Det borde du också göra. Dagens ETC, "en röd dagstidning för ett grönare Sverige". Den är ju landets enda socialistiska dagstidning.
Jag är inte partiansluten, i mitt yrke som författare ska man inte vara det. Men jag är ändå kommunist, liksom Sigge Ågren på Expressen och liksom du själv. För vad skulle vi annars vara? Halvborgerliga sossar eller helborgerliga – nej, fan heller.
Vi är kommunister. Men ordet är belastat av dem som missbrukat begreppet. Så vi bör byta ut det mot socialister. Vi är socialister. Du också. Vore du inte det borde du skämmas! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar