onsdag 5 september 2012

När får vi se Blå Häst i TV?

Man lär så länge man lever. Även om man levt i 87 år kan man lära sej något nytt varje dag. I dag har jag lärt mej att alexandrin är ett sexfotat versmått som användes flitigt av Bellman. Ordet fick jag av musikern och låtskrivaren Pentti Salmenranta som tycker att "dikter ska rimma och vara skrivna på gamla versmått som andas forna tiders ideal av öm och spröd skönhet blandad med kraftig storvulenhet" som han skrev i Folkbladet 22 oktober förra året. Och exemplifierade med denna som nu får bli DAGENS DIKT:
                                  
                                 Vår nya centerdam, hon gillar Maggie Thatcher
                                 De svaga i vårt land, får kämpa ödesmatcher
                                 Om man en järnfru har, som husgud och idol
                                 Då lär man även ha, ett hjärta utav stål
                                 På kraftigt ledarskap, hon sina teser grundar
                                 Och för historien, hon helt och hållet blundar
                                 Så därför vädjar vi, till dig O Annie Lööf
                                 Tänk med hufvudet, i stället för din rööf
                                  
 Kommateringen är lite egendomlig, den har han kanske med sej från Finland. Men hans texter är svenska och hur aktuella som helst. Han har gjort sånger om försäkringskassan och arbetslösheten, om fotboll och vardagliga ting som att köpa kläder och om rent personliga önskningar som att bada naken i en vik med Gudrun Schyman ("då skulle mina röster gå till V"). Pentti Salmenranta sjunger och spelar i Blå Häst, ett band som radio och TV snarast borde uppmärksamma.   

1 kommentar:

  1. Har följt BlåHäst i många år och kommit att gilla deras texter mycket.Pentti är en gammal god vän och vapendragare från skolvärlden, hans texter är roande och uppiggande. Håller helt med dig - när ska tv och radio få upp ögonen för dem.
    mvh Katarina Hagerberg

    SvaraRadera